alkohol automatyzacja bakterie bezpieczeństwo bezpieczeństwo żywności Biotechnologia branża branża spożywcza błonnik cena ceny certyfikacja dystrybucja efektywność ek eksport fermentacja globalny rynek HACCP handel handel międzynarodowy import in innowacje innowacje technologiczne inwestycje IoT jakość jakość produktów komunikacja konserwy konsumenci konsument konsumpcja koszty Logistyka mikroorganizmy monitorowanie mąka napoje napoje gazowane normy pakowanie żywności perspekty perspektywy planowanie plantacje, Polska popularność popyt preferencje konsumentów proces produkcji procesy produkcyjne producenci produkcja produkcja czekolady produkcja herbaty produkcja żywności produkty instant przekąski przemysł spożywczy przetwórstwo płatki śniadaniowe regulacje robotyzacja rolnictwo rozwój ry ryby rynek rynek herbaty rynki sektor spożywczy soki standardy su surowce techn technologia technologie trend trendy trendy konsumenckie Trendy rynkowe wartość wartość dodana wartość rynku wyzwania z zadowolenie klientów zarządzanie zarządzanie jakością zarządzanie łańcuchem dostaw zdrowie znaczenie gospodarcze zrównoważony zrównoważony rozwój ła łańcuch dostaw środowisko